√چگونه از باتری لپ تاپ استفاده کنیم؟
باتری لپ تاپ را باید حد اقل دو تا سه بار در هفته شارژ و دشارژ کنید. به این معنی که از باتری لپ تاپ حتما استفاده کنید.
√داخل باتری لپ تاپ چیست؟
باتری لپ تاپ از دو قسمت اصلی تشکیل شده است:
۱- برد باتری
۲- سلولهای باتری
برد باتری شامل مدار کنترل باتری و نیز محل اتصال باتری به دستگاه است. هنگامی که دستگاه را روشن می کنید، در صورتی که باتری برای دستگاه نباشد، نمی تواند با سیستم ارتباط برقرار کند و در نتیجه سیستم یا روشن نمی شود و یا باتری شارژ نمی گیرد.
سلولهای باتری شامل پیلهای قابل شارژ لیتیوم آیون (Li-ion)هستند معمولا بین ۳ الی ۱۲ عدد از آنها – بسته به مدل دستگاه- در یک باتری جا داده شده اند.
√خصوصیت باتری های لیتیوم آیون (Li-ion) در چیست؟
تا چند سال قبل، باتری های قابل شارژ نیکل کادمیومیک(Ni-Ka) و یا مشتقات خاصی از آن عمومیت زیادی داشت که البته در برخی دستگاههای امروزی نیز به دلیل قیمت بسیار پایین آن هنوز مورد استفاده است. این باتری ها دارای دو خصویت عمده هستند: ارزانی در تولید و نامیرا بودن به این مفهوم که هرگاه به دو سر آن ولتاژی اعمال شود دوباره شروع به کار خواهد کرد. اما دو مشکل عمده نیز دارند: سمی است و در طبیعت به صورت یک سم جذب می شود و دوم این که دارای تنبلی باتری است یعنی اگر شما اجازه ندهید کاملا خالی شود و مثلا هنگامی که به نیمه شارژ خود رسید آن را شارژ کنید، دفعه بعد تا آن میزان شارژ نیمه خود را به یاد می آورد و در کمتر ازآن کار نمی کند و خراب می شود.
باتری های لیتیومی را برای رفع این دو مشکل اخیر ساخته اند و به سرعت نیز در حال جایگزین شدن با باتری های نیکل کادمیومیک است. پس هنگامی که مثلا باتری لیتیومی تا نیمه شارژ باشد، زدن باتری به شارژ مشکلی را به وجود نخواهد آورد.
اما این نوع باتری ها دارای دو عیب بزرگ نیز هستند که یکی از آنها به کاربران و دیگری به تولید کنندگان مربوط می شود:
۱- باتری های لیتیومی توانایی این را دارند که تا مرز انهدام و ترکیدگی شارژ شوند. بنابراین زمانی که ولتاژ دو سر سلولها به اندازه ای معین رسید، مدار شارژ کننده باید از سلولها جدا شود وگرنه ممکن است باعث انفجار شود. این مشکل در برد باتری ها لحاظ شده است و وظیفه این قطع و وصل به عهده برد باتری می باشد.
۲- و اما عیبی که به کاربران مربوط می شود این است که برعکس حالت بالا اگر شارژ سلولهای باتری نیز از حد معینی پایین تر رود، باتری اصطلاحا خاموش می شود و و دیگر کار نخواهد کرد. چرا که اول برد باتری که دارای حافظه موقت برای ارتباط با لپ تاپ است، حافظه اش پاک می شود و دوم این که خود سلول ها نیز چون شارژ از حد معینی پایین تر آمده خراب می شوند و در نتیجه باتری را باید عوض نمود.
√ اگر بخواهیم برای مدتی از دستگاه استفاده نکنیم، چه کاری باید انجام دهیم؟
تنها قطعه ای که ممکن است خراب شود باتری است. نکته ای که باید ذکر شود این است که چون خود باتری حافظه دارد پس از برق خودش برای نگهداری حافظه اش –هرچند کم- استفاده می کند. پس باید قبل از این که دستگاه را کنار بگذارید باید باتری دستگاه را تا انتها شارژ کنید. این مقدار شارژ برای نگهداری از باتری دستگاه در باتری های ۶ سلولی، تا حدودا شش ماه جواب می دهد. یعنی بعد از شش ماه باید دوباره باتری دستگاه را شارژ کامل کنید. نکته دوم، برای جلوگیری از هرگونه استفاده بی مورد دستگاه از باتری، باتری را نیز از دستگاه جدا کرده و در یک کیسه ترجیحا ضد ضربه قرار دهید.
√ برای اولین شارژ، باتری باید چند ساعت زیر شارژ بماند؟
این سوال برای باتری های نیکل کادمیومیک است و برای باتری های لیتیومی چنین قانونی نداریم. چرا که وقتی اندازه شارژ به اندازه کامل رسید، همانطور که گفته شد، برد باتری دیگر اجازه شارژ شدن نمی دهد.
√ اگر همواره آداپتور به دستگاه وصل باشد، دستگاه خراب نمی شود؟
دستگاه خراب نمی شود ولی باتری آن خراب می شود چرا که تا زمانی که آداپتور به دستگاه وصل است، لپ تاپ از برق شارژر استفاده می کند و به باتری کاری ندارد. در نتیجه باتری به دلیل بی استفاده ماندن، همانطور که گفته شد، به مرور خراب می شود.
√در صورتی که باتری یدکی بخواهیم بخریم، چه نکاتی را باید مورد توجه قرار دهیم؟
اول این که باتری حتما دارای گارانتی باشد؛ چرا که باتری های دارای گارانتی را تولیدکنندگان معتبر می سازند و خطرات ناشی از طراحی ناصحیح برد که ممکن است موجب انفجار شود در آنها صفر است.
دوم این که باتری دارای حداقل شارژ باشد. چرا که اگر اینگونه نباشد یعنی باتری مثلا دارای ۶ سلول، بیشتر از شش ماه است که در انبار مانده است. توجه به سال و ماه ساخت نیز از این جهت مهم است.
√آیا باتری لپ تاپ قابل تعمیر است؟
معمولا این کار توصیه نمی شود چرا که قطعات باتری لپ تاپ از استانداردهای بالایی برخوردارند. اما در صورتی که باتری ای نایاب باشد، در صورتی که حداقل ۵ تا ۱۰ثانیه دستگاه را روشن نگه دارد، می توان با مراجعه به افراد معتبر و دارای پروانه، جهت تعویض سلولها اقدام نمود. در هر حال تاکید می شود که اگر باتری نو آن در بازار موجود است، به هیچ عنوان باتری تعمیری را استفاده نکنید.
√شوک دادن به باتری چگونه است؟
شوک دادن و یا ریورس Reverse کردن برای باتری های لیتیومی نیست و برای این نوع باتری ها جدّاً از این نوع کارها پرهیز نمایید.
√ آیا گرما در کار باتری تاثیر می گذارد؟ سرما چطور؟
گرمای تا حدودا ۶۰ درجه برای باتری تاثیر منفی ندارد. البته میزان حرارت مجاز برای هر باتری، پشت آن حک شده است. ولی برای دماهای بالاتر، مقدار نگهداری شارژ کم می شود و مثلا باتری ای که در دمای اتاق، حدود ۲ ساعت برق نگه می دارد، در دمای ۸۰ درجه حدود ۱۵ دقیقه می تواند برق نگه دارد. البته در دراز مدت اگر باتری در مجاورت گرما باشد، طبیعی است که خراب خواهد شد. در ضمن، به هیچ عنوان باتری را در برابر شعله مستقیم آتش قرار ندهید.
از آن طرف هم باتری را تا سرمای معینی می توان استفاده نمود که آن مقدار هم در پشت باتری حک شده است و برای دماهای بسیار پایین، باتری کار نخواهد کرد و در مجاورت طولانی مدت با سرمای زیاد، طبیعی است که باتری خراب خواهد شد.